Az indok, akárcsak 5 évvel ezelőtt, amikor pénzügyminiszter volt, nem kémelhárítói, hanem miniszterelnök-helyettesi múltja. Ebben a tisztségében ugyanis titkos jelentéseket olvasott. Nagy kockázatot nem vállal, aki azt jósolja, hogy most se tesz eleget a felszólításnak.

Ismét felszólították az átvilágító bírák Medgyessy Pétert, hogy mondjon le kormánytisztségéről, mivel 1987 és ’90 között miniszterelnök-helyettesként titkos jelentéseket kapott – írta a Magyar Hírlap. Hivatalosan ezt sem az átvilágító bírák soros elnöke, se a kancellária nem erősítette meg. A felszólítást csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az érintett – mint ahogy az várható – nem mond le. A felszólításnak semmilyen más jogi következménye nincs.

Rutinszerű eljárásról van szó, a lap szerint a bírák határozata nem tartalmaz új tényeket. A miniszterelnöki posztról való lemondásra Medgyessyt ezek szerint most ugyanolyan indokkal szólítják fel, mint amelyek alapján 1997-ben a pénzügyminiszteri posztról való távozásra. A kormányfő kémelhárítói múltjáról tavaly nyáron nyilvánosságra került adatok nem adnak újabb muníciót az átvilágító bíráknak, mivel ez e tevékenység nem tartozik az ügynöktörvény hatálya alá.

A vonatkozó jogszabály tervezett módosításában sok más változás mellett szerepelt volna, hogy egy-egy tisztségviselőt csak egyszer szólítanak fel távozásra. Ha ezt a parlament elfogadta volna, most Medgyessyt sem szólítanák fel másodszor. Mivel azonban a törvénymódosítást végül nem szavazta meg az Országgyűlés, érvényben maradt a korábbi szabály.