Felmentette a korrupciós vád miatt kirótt börtönbüntetés alól Roland Dumas volt külügyminisztert a párizsi fellebbviteli bíróság, amely szerdán hirdette ki döntését az Elf olajipari óriáscégnél több mint 10 éve történt vesztegetési ügyben született ítéletekről.

Az Elf-per legnevesebb vádlottját, a néhai Francois Mitterrand elnök most 80 éves egykori bizalmasát vétlennek mondta ki a végzés. A 2001 januárjában kezdődött tárgyaláson született első fokú határozat hat hónapi letöltendő, másfél évi felfüggesztett elzárásra és egymillió frank (mintegy 35 millió forint) megfizetésére kötelezte Roland Dumas-t. A vád szerint a volt befolyásos miniszter, aki három éve még az államtanács elnöke volt, 1989-93 között közvetett módon kenőpénzeket fogadott el az Elf-cégtől, amely kiugróan magas fizetésért fiktív állásban alkalmazta barátnőjét, Christine Deviers-Joncourt. Dumas a tárgyalás folyamán végig tagadta, hogy bármilyen módon közbenjárt volna az asszony alkalmaztatása érdekében, illetve, hogy ennek fejében előnyöket biztosított volna az akkor még állami tulajdonban lévő olajvállalatnak. Visszautasította azt a vádat is, hogy részesült volna abból a több mint 60 millió frankból, amelyet Alfred Sirven, az Elf nagyhatalmú második embere jutalom gyanánt fizetett ki kedvesének.

A fellebbviteli bíróság döntése után Dumas ügyvédje kijelentette. a határozat azt tanúsítja, hogy az Elf-ügynek végül is “nem volt Dumas-dossziéja”, a francia köztársaság egykori negyedik közjogi méltóságát olyan ügyért hívták perbe és alázták meg három éven keresztül, amelyben a végleges ítélet tanúsága szerint nem volt mit felróni neki. A párizsi ítélőszék szerdai döntésében 18 havi letöltendő és 12 havi felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a volt miniszteri szeretőre, azaz fél évvel megkurtította az eredeti ítéletben 18 hónapban meghatározott felfüggesztett elzárás idejét. Egy teljes évvel csökkentette a bíróság az Elf korábbi vezérigazgatója, Loik Le Floch-Prigent büntetését: 30 havi letöltendő elzárást mondtak ki rá. A döntés bejelentésekor egyúttal elrendelték az elítélt letartóztatását is, a volt elnök-vezérigazgató ugyanis nem jelent meg a bíróság előtt.

Az Elf-botrány tulajdonképpeni főszereplőjét, Alfred Sirvent, aki jelenleg még a párizsi Santé börtön foglya három évi szabadságvesztéssel sújtották, azaz várhatóan a napokban szabadul. Az Elf évekkel korábban nyomtalanul eltűnt volt vezető emberét, akinek számláját több millió frank vállalati vagyon elsikkasztása terheli, két évvel ezelőtt fogták el a Fülöp-szigeteken. A most kiszabott börtönbüntetés kétharmadát gyakorlatilag már letöltötte a Santé börtönben. Egyelőre azonban nagyon is kérdéses, meddig fog tartani a visszanyert szabadság. Az Elf szövevényes vesztegetési ügyeinek következő fejezetét március 17-én kezdi tárgyalni a párizsi büntetőbíróság. Az újabb perben Sirven, Le Floch-Prigent és további 35 vádlott áll a törvény elé.