alamelyest csökkent tavaly június óta a magyar lakosság részvételi szándéka az európai uniós belépésről tartandó népszavazáson, ugyanakkor a csatlakozás kérdésköre egyre több embert foglalkoztat – derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből, amelynek eredményét szerdán juttatták el az MTI-hez.

Az 1200 felnőtt megkérdezésével végzett felmérés szerint nyáron a válaszolók 68 százaléka, januárban pedig 64 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy a népszavazásra. A biztosan távolmaradók aránya júniusban 8, januárban 10 százalék volt.

Június óta a teljes népesség és a biztos szavazók tekintetében is kevesebben voksolnának a belépésre.

Tavaly nyáron a teljes népességre vetítve 65, novemberben 69, míg januárban 62 százalék támogatta az unióba történő belépést. A csatlakozást elutasítók aránya a jelzett időszakban 20-ról 24 százalékra emelkedett. A bizonytalanok aránya 15-ről 14 százalékra csökkent.

A “biztos” szavazóknak júniusban 86, januárban 72 százaléka mondott igen a belépésre, a nemmel szavazók aránya pedig 10-ről 20 százalékra emelkedett az év elejére. A bizonytalanok aránya is megduplázódott, januárban 8 százalékot tett ki.

A felmérésből kiderül, hogy a Fidesz és az MSZP szavazói tavaly nyáron még pontosan ugyanolyan arányban – 87 százalékban – voltak az ország uniós csatlakozása mellett.

Januárban a Fidesz támogatóinak 69 százaléka szavazott volna igennel; az év elejére a szocialista szavazók körében is 75 százalékra csökkent a csatlakozást támogatók aránya.

Eközben valamelyest növekedett az EU-csatlakozás iránti figyelem, januárban már 83 százalék állította, hogy foglalkoztatja ez a téma.

A felmérés arra is kiterjedt, hogy az egyes társadalmi csoportokat hogyan érintik a csatlakozás előnyei és hátrányai.

Az adatok szerint az emberek többsége attól tart, hogy az európai uniós csatlakozás előnyei és hátrányai nem egyformán fogják érinteni a társadalom különböző csoportjait: különösen a kisvállalkozók, a mezőgazdaságban élők és a kétkezi munkások járnak majd rosszul.

A válaszolók szerint a fiatalok, nagyvállalkozók és diplomások inkább a csatlakozás előnyeiből fognak részesedni.