Hétfőn volt az első tárgyalása annak a nőgyógyásznak, akit a páciensek beleegyezése nélkül, súlyos testi sértést okozva elkövetett magzatelhajtással és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolnak. A vád szerint az orvos beavatkozása miatt a nők kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak. Az orvos azt mondta: az orvostudomány fejlődése érdekében alkalmazott új módszert.

Zalányi Sámuel szülész-nőgyógyász 2000-ben tiltott módon végzett magánrendelőjében három nőnél gyógyszeres terhesség-megszakítást – állítja az ügyészség. A beavatkozás miatt a nők kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak. A két nőt a Magyarországon erre a célra nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akart meddővé tenni az orvos – áll a vádiratban. Páciensei a beavatkozás ellenére többször teherbe estek.

Az ügyészség megállapította azt is, hogy az orvos eltitkolta a nők elől terhességüket, tudtuk és beleegyezésük nélkül valamilyen gyógyszerrel előidézte náluk a vetélést. A nyomozáskor azt nem lehetett kideríteni, hogy milyen gyógyszerrel végezte a magzatelhajtást a szülész. A vádhatóság szerint Zalányi többszörösen, szándékosan megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a foglalkozási és etikai szabályokat, valamint megtévesztette pácienseit.

Az ügyészség álláspontja szerint közvetlen veszélybe került az érintett nők egészsége, testi épsége; az abortusz utáni szövődmények testi sértésnek minősülnek. A vádlott a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy az orvostudomány fejlődése érdekében új módszert alkalmazott. A büntetőper tárgyalása a sértettek és a tanúk meghallgatásával folytatódik a szegedi bíróságon.