Egy héttel elhalasztották a csatlakozási szerződés szövegének jóváhagyását az Európai Unió tagállamainak nagykövetei, miután a tagjelöltek többségével továbbra is nézeteltérések állnak fenn bizonyos szövegrészekről. Az új határidő február 5.

Sok késlekedést már nem engedhetnek meg maguknak a felek, hiszen rendkívül szoros a menetrend az április 16-ra Athénba tervezett aláírásig. Úgy tudni, hogy Lengyelország nem kevesebb, mint 42 vitás pontban próbál dűlőre jutni az EU-val: a nyitott kérdések egyrészt a már megkötött kompromisszumok eltérő értelmezéséből, másrészt a tárgyalásokon elvarratlan szálakból, harmadrészt pedig új igényekből adódnak.

Magyarország esetében értesülésünk szerint már csak a vállalati fejezetnél a gyógyszerek forgalmazásának feltételeiről elért alku értelmezésénél vannak különbségek. Ezek részben az úgynevezett párhuzamos import korlátozásának körülményeire vonatkoznak (részletesen lásd előző hírlevelünket). Ciprus és Málta kivételével lényegében valamennyi tagjelöltnek van vitája az EU-val a csatlakozási szerződés végleges szövegét illetően.