A svédek inkább az egész EU-ra kiterjesztetnék az alkoholtermékek reklámozásának tilalmat, mintsem hogy ők feloldják azt holmi jogharmonizációs kötelezettség miatt.

Az Európai Unió összehangolási törekvése komolyan veszélyezteti Svédország szigorú alkohol- és drogpolitikáját, a stockholmi kereskedelmi bíróság ugyanis úgy döntött: Svédországnak fel kell oldania az alkoholreklámra érvényes tilalmat. A teljes intoleranciát gyakorló Svédország természetesen túlságosan lazának tartja az európai uniós kábítószer-törvényeket is.

Az EU jogszabályaival ütközik a svéd alkoholreklám-tilalom, hozta meg ítéletét Stockholmban a kereskedelmi bíróság. Svédország válaszként a reklámtilalomnak az EU teljes területére való kiterjesztését javasolta, a dohánytermékekhez hasonló átfogó reklámembargó mintájára. – A teljes svéd tilalom egyébként semmiben nem akadályozott más országokat – nyilatkozta Gert Knuttson, a svéd kormány társadalomügyi minisztériumának képviselője.

Svédországban szintén aggodalomra ad okot a kábítószerezés elleni küzdelmet érintő új uniós törvénytervezet, amely a svéd hatóságok szerint nem eléggé szigorú. A Svenska Dagbladet svéd lap szerint az EU-ban a keménydrogok ellenzői és a drogliberálisok közötti ellentét leküzdhetetlen. A svédek eddig nulla szintű toleranciát tanúsítottak, ezért úgy gondolják, hogy a kábítószer káros hatásainak csökkentésére javasolt irányelvek egyszerűen megfosztják a svéd hatóságokat a kábítószer-ellenes küzdelemre való alkalmasságtól és illetékességtől. Az Európai Bizottság kábítószerügyi-tervezetét az Európai Parlament ma tárgyalja, ám a tagországok várhatóan csak valamikor tavasszal lesznek képesek közös álláspontra jutni.