Jóval hosszabb és nehézkesebb eljárás elé néz a jövőben a kábítószer-fogyasztó, mint a drogtörvény módosítása előtt, jóllehet az új jogszabály célja éppen az volt, hogy a függők vagy alkalmi fogyasztók minél hamarabb kikerüljenek az igazságszolgáltatás rendszeréből. A drogügyekért felelős helyettes államtitkár szerint az új szabályozás jó, de lehetne jobb is.

Statisztikák szerint 150 ezer fiatal nem dobszóra tombol. Nekik fű, vagy tabletta kell hozzá. Ilyenkor erősnek érzik magukat, nem úgy, mint amikor eljárás indul ellenük, és ezért akár egy életre elvágják magukat iskolájukban vagy munkahelyükön. Az új szabályozás célja az volt, hogy a megtévedt – leginkább alkalmi – drogfogyasztókat segítse és, ha úgymond lebuktak mentesítse őket a hosszadalmas eljárásoktól, főként úgy, hogy minél előbb kikerüljenek az igazságszolgáltatás rendszeréből.

A kriminológiai intézet munkatársa szerint ez nem így lesz: “olyan hosszúra nyújtja az eljárást, hogy nem gondolom, hogy szükséges. Biztos vagyok benne, hogy így tovább marad a büntető igazságszolgáltatás rendszerében, mint korábban. Elterelés, vagyis büntetés helyett felvilágosítás vagy kezelés. Az eredeti elképzelésekkel ellentétben ezt nem kérheti a fiatal a rendőrségen, mert minden ügy tovább kerül az ügyészségre, ahol még pártfogót is rendelnek mellé.” A helyettes államtitkár mégis azt mondja: az új törvény jó, bár lehetne közelebb is az eredeti elképzelésekhez – most éppen ezen dolgoznak.