Az amerikai lemezkiadók, illetve filmstúdiók a napokban a nemzetközi kalózkodás mielőbbi felszámolására szólították fel a Bush-kormányt.

Az amerikai kiadók vezetői szerint a szerzői jogok külföldön történő tömeges megsértéséből, a zene- és videókalózkodásból évi mintegy 20-22 milliárd dollár kára származik az Egyesült Államok gazdaságának. Az International Intellectual Property Alliance (IIPA – Szellemi Tulajdonok Nemzetközi Érdekvédelmi Szövetsége) a közelmúltban arra ösztönözte az amerikai kormányt, hogy a szerzői jogok által védett tartalmak egyre nagyobb méreteket öltő illegális terjesztése miatt mintegy 75 millió dolláros büntetést rójon ki az ukrán államra, és kilenc országgal bővítse a “különös figyelemmel kísérendő” országok listáját. Ezek az országok név szerint a Bahamák, Bolívia, Kuvait, Litvánia, Pakisztán, Lengyelország, Dél-Afrika, Dél-Korea és Thaiföld. A csoport emellett Kína fokozottabb felügyeletét is szükségesnek látja a szerzői jogok védelmének szempontjából, ahol az amerikai társaságok évi 1,85 milliárd dollárt veszítenek a filmek, zenék és szoftverek illegális másolása miatt. A szövetség az Egyesült Államok kereskedelmi biztosa által készített, szerzői jogsértésekkel foglalkozó éves jelentés előkészületei kapcsán fejtette ki álláspontját.

Az IIPA felmérése szerint a tavalyi évben a vizsgált 56 országban összesen mintegy 9,2 milliárd dolláros kárt okozott a zenék és filmek illegális másolása. A többi országban folyó kalózkodás további, hozzávetőleg 11-13 milliárd dolláros kárt jelent az amerikai társaságoknak. Ezek a számok azonban még nem tartalmazzák az interneten keresztül terjesztett videókat és zenéket, közölte a szervezet. A legtöbb kárt, hozzávetőleg 771 millió dollárt a brazil kalózok okozták az amerikai kiadóknak 2002-ben. Nem sokkal maradt azonban el Tajvan és Oroszország sem. Ukrajna jóval kevesebb, mintegy 265 millió dollár kárt okozott, ez a szám azonban az ország zene- és filmeladásaihoz mérten jelent kiugróan rossz értéket.