Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnökre nézve súlyosan terhelő filmbizonyítékot mutattak be szerdán a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntetteket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszéken, az egykori államfő ellen folyó perben.

A film hitelességét Dragan Vasiljkovic kapitány, a vád tanúja igazolta, aki a horvátországi háború idején, Krajinában különleges rendőri egységet képezett ki. A filmen egy ünnepség látható, amelyet a vajdasági Kula kisvárosban tartottak 1997-ben, és amelyen részt vett Milosevic is. Annak idején Franko Simatovic – más néven Frenki -, a szerbiai biztonsági erők egyik magas rangú funkcionáriusa kijelentette, hogy a különleges rendőri egység (JSO) – amelynek tagjait a nép körében vörössapkásokként emlegették – a kilencvenes évek elején titokban részt vett a horvátországi és boszniai háborúkban.

Simatovic azt is elmondta, hogy a szerbiai egység egyebek közt közreműködött minden szerb település felszabadításában, de tevékenykedtek Kelet-Szlavóniában, Nyugat-Szerémségben és Baranyában (amelyek mind Horvátországhoz tartoznak), valamint a boszniai Szarajevó környékén, Brckónál, a Maglaj-hegység környékén, a Drina völgyében és Nyugat-Boszniában is. Simatovic szerint 1992-ben Boszniában egy sor kisrepülőteret is létesítettek, amelyekről a szerb különleges rendőri egység mintegy ezer légi bevetést hajtott végre. Milosevicet Hágában 66 rendbeli háborús bűncselekménnyel vádolják. Milosevic mindeddig azt állította, hogy a horvátországi fegyveres konfliktus a helyi szerbek felkelésével alakult ki, és az ő kormányzatának semmi köze nem volt hozzá.