Málta lakossága a szombaton tartott népszavazáson 52,7 százalékos többséggel igent mondott a szigetország csatlakozására az Európai Unióhoz. Málta elsőként rendezett népszavazást az EU-ba való belépésről azon tíz ország közül, amelyekkel az EU lezárta a csatlakozási tárgyalásokat. A szombati népszavazáson a szavazásra jogosult máltaiak 93 százaléka adta le voksát.

A részeredmények szerint Málta lakossága a szombaton tartott népszavazáson 52,7 százalékos többséggel igent mondott a szigetország csatlakozására az Európai Unióhoz. A szavazásra jogosult máltaiak 93 százaléka adta le voksát az európai uniós csatlakozásról rendezett szombati népszavazáson – jelentette a választóhelyiségek szombat esti bezárása után a kormányzó Nacionalista Párt tévéadója.

Málta elsőként rendezett népszavazást az EU-ba való belépésről azon tíz ország közül, amelyekkel az EU lezárta a csatlakozási tárgyalásokat. A nacionalista kormány okvetlenül szükségesnek tartja az ország belépését az Európai Unióba, és ebben a szellemben érvelt a népszavazás előtti kampányban. A szocialisták ezzel szemben arra figyelmeztették a lakosságot, hogy – mint fogalmaztak – a csatlakozással elvész az ország semlegessége, illetve hogy külföldi munkaerő beáramlásától kell tartani.

Brüsszel számos engedményt tett a mindössze 316 négyzetkilométer területű, 380 ezer lakosú földközi-tengeri szigetországnak a csatlakozási tárgyalásokon. Nem kell például eltörölni Máltán a művi terhességmegszakítás tilalmát, s átmeneti intézkedésként azt is elfogadta az EU, hogy a csatlakozás utáni első hét évben más EU-tagállamok polgárai csak helyi hatósági engedéllyel telepedhessenek le Máltán.