Lelkesen támogatja a dél-afrikai kormány a nyílt forráskódú szoftverek használatát, melyeket az egyedi szoftverek költséghatékony alternatívájának tekint a kormányzati és közszolgálati munkában.

Rég várt pillanat volt ez a nyílt forráskódú közösség számára, állítja Dr. Paul Kotschy, a SevenC Computing vezérigazgatója és a Dél-Afrikai Linux Szövetség egykori elnöke, aki az Informatika és kommunikáció a kormányzatban konferencián a nyílt forráskód előnyeit ecsetelte. A rendezvényen ott voltak a nyílt forráskód ellenlábasai is (a Microsoft is), amely szintén a rendezvény egyik támogatója volt. Kotschy szerint nem csak a több milliárd randnyi megtakarítás a nyílt forráskód egyetlen előnye, hanem az is, hogy nincs kiszolgáltatva a felhasználó meghatározott szoftvergyártóknak, ugyanakkor segít az informatikai képzésben, és végső soron hozzájárul a növekedéshez és a fejlődéshez.

Kotschy elmondta, hogy nem igaz az a közkeletű vélekedés, hogy a nyílt forráskód csak egy maroknyi megszállott profi számára van fenntartva, akik gyűlölnek mindent, ami Microsoft – hiszen olyan országok kormányai voksoltak a nyílt forráskódra, mint Németország, Anglia, Kína, Peru vagy Brazília. Dél-Afrikában az Állami Informatikai Ügynökség (Sita), a Közszolgálati Központ és a Kormányzati Informatikusok Tanácsa igyekszik felvenni a harcot a tévképzetekkel szemben, oktatást szervez, és keretet kínál az iparral együttműködve ahhoz, hogy lerakják az alapjait a valódi nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésének.

Kotschy az internetet hozta fel például: “Azért vált sikeressé az internet, mert egy olyan szabványos hálózatot hozott létre, amelyet a világon bárki elérhet egy közös rendszer használatával. A szabványosítás csökkentette a bonyolultságot és növelte az együttműködést. Minél szélesebb körben telepítenek egy rendszert, annál szélesebb körben hoz hasznot költség tekintetében, vagy az egyes egyén számára”. Az sem igaz, érvelt Kotschy, hogy a nyíltság gyengébb biztonsággal járna, sőt, ennek valójában az ellenkezője az igaz: “Ha sok ember fér hozzá a forráskódhoz, boncolja szét és elemzi az alapkódot, annál jobban megtalálják a potenciális gyengeségeket”. Ha van hátránya a nyílt forráskódnak, az csupán az, hogy a nyílt forráskódú szoftveripar Dél-Afrikában még fejletlen, megoldásra vár a támogatás, a képzés és a tanúsítás kérdése – ez azonban a kormányzat, az ipar és a szakértői testületek közösen meg tudják oldani.