A video megfigyelési és hozzá kapcsolódó biztonsági szolgáltatások iránti növekvő keresletre felfigyelt az IBM is, amely kedden bejelentette, hogy új szolgáltatásokat kínál azoknak a cégeknek, amelyek digitális video megfigyelési és biztonsági rendszereket kívánnak telepíteni.

A cég közleményében hangsúlyozza, hogy az új szolgáltatásokkal segíteni akarják a cégeket az analóg szalagos videorendszerekről az IP-alapó megfigyelő rendszerekre való áttérésben. A digitális video új, rugalmas rendszerek kiépítését teszi lehetővé, ahol elektronikusan tárolják a képet, miközben kommunikálni is tudnak a cég informatikai és biztonsági infrastruktúrájával.

Az IBM tanácsadói, rendszertervezési és integrációs szolgáltatásokat kínál, továbbá hardver- és szoftverinstallálást és karbantartást. Az IP-alapú videorendszer azt is lehetővé teszi a cégeknek, hogy intelligenciát rendeljenek a kamerák által rögzített képekhez – vagyis hogy a rendszer felismerje, ha valaki fegyvert ránt, ha gyanús mozgás tapasztalható egy vámfolyosó előtti sorban, vagy hogy a biztonsági személyzet indexálni tudja – és ezzel gyorsan visszakereshetővé teszi – az összes egyén arcát, akik egy épület adott bejáratát használták.

Az IBM, amely 2005-re 5 milliárd dolláros piacot lát a digitális video megfigyelő rendszereknek, elsősorban a kiskereskedelmi szektorban, a közlekedésben és a kormányzati szegmensben érzékel egyre nagyobb keresletet a technológiai megoldások iránt. A cég már együtt dolgozik a brit autóparkolókat kezelő National Car Parks céggel, amely eddig 400 digitális kamerát telepített a parkolókba, amelyeket egyetlen központi vezérlőből tud szemmel tartani. Az elemzők szerint szokatlanul gyorsan lépett be az IBM a megfigyelési piacra, korábban sokkal konzervatívabb hozzáállást mutatott – mindig csak az után lépett be egy új piacra, ha az már kellően érett volt.