A kéretlen, óriási hullámokban érkező elektronikus levelek kivédése érdekében cégek és szakértők fogtak össze, hogy újratervezzék a világhálót. Leplezve e-mail címüket szűrőket telepítenek, miközben fekete listára helyezik a hamis levelek küldözgetőit.

Jelenleg a legtöbb postaládába érkeznek kéretlen ajánlatok olcsó Viagráról, gazdagodási lehetőségről és pornográf képek megtekintéséről. A szakértők megelégelve a helyzetet úgy döntöttek, radikális technikai műtétre van szükség, ráadásul a világháló szívében – írja a CNN. Így egy nemzetközi szervezet – az Internet mindenhová elérő hálózatának kiépítője – elhatározta, hogy alapvető változásokat eszközöl ki az Internet szerkezetében, mely kihathat a háló szorult helyzetére. Ez a lépés azonban globális megegyezést igényel és minden felhasználónak szoftver-frissítésre lesz szüksége.

Az Anti-Spam Kutatási Csoport csütörtökön tartja találkozóját San Francisco-ban, ahol megbeszélik, hogyan oldhatnák meg a világháló ezen legnagyobb problémáját. A csoportot múlt hónapban hívta össze az Internet Műszaki Munkacsoportja, mely 1982-ben megtervezte az SMTP-t – a Simple Mail Transfer Protocol-t – mely az összes e-mail forgalmat bonyolítja. Akkoriban a programot még egy teljesen más Internetre szabták, mely akkor nyílt és megbízható hálózat volt. Ma a háló mindennek megfelel, csak ezen két kritériumnak nem.

Egy spam-irtással foglalkozó cég szerint az egész Internet-forgalomban száguldó e-mail-ek 40 százaléka nemkívánatos üzeneteket rejt, és ez az arány 2001 ót 8 százalékkal emelkedett. Több tucat cég – Brightmail Mirapoint Inc., Postini. Inc és mások -folyamatosan próbálják kiszűrni a spam-eket, még mielőtt azok célt érnének. A Microsoft és az Apple termékei szintén szűrik az e-mailek-et.