“Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?” – erre a kérdésre kell válaszolniuk a szavazóknak az április 12-i népszavazáson. Az értesítőket csütörtöktől mintegy nyolcmillió választópolgárnak kézbesítik. A választókhoz tájékoztató füzetet is eljuttatnak, amelyben az unióhoz való csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók találhatók.

Csütörtöktől kezdik kézbesíteni az uniós népszavazásra felhívó értesítőket – írja a Népszabadság. Aki legkésőbb a jövő hét csütörtökig nem kapja meg, április elsejéig tehet észrevételt a lakóhely szerinti választási irodánál. A népszavazás napján – a korábbi választások idején megszokott helyeken – mintegy 11 ezer szavazókör működik majd, ám ezúttal a szokásosnál hosszabb nyitva tartással: így reggel hattól este kilencig voksolhatunk. Aki nem a lakóhelyén kíván szavazni, igazolással máshol is leadhatja voksát, ezt azonban személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2003. április 10-én 16 óráig a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél kell kérni. Igazolás ajánlott levélben is igényelhető, de annak április 7-ig meg kell érkeznie a választási irodához.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a résztvevők több mint fele, de az összes választásra jogosult több mint negyede azonos módon voksolt. Ha a részvétel meghaladja az ötven százalékot, a referendum eredményes lesz, de elvileg elegendő, ha csak a nyolcmillió választó 25 százaléka és még egy fő szavaz, ám mindenki azonos módon. A voksolás eredményét április 13-án hirdeti ki az Országos Választási Bizottság, amely ellen egy napon belül bárki jogorvoslati kérelmet nyújthat be. A kifogásokról a Legfelsőbb Bíróság 24 órán belül dönt, így a hivatalos végeredmény legkésőbb április 15-én, kedden születik meg. Miután ügydöntő népszavazásról van szó, az eredmény a parlamentre kötelező.