Több ponton is szigorúbb lesz a függő és független biztosításközvetítőket érintő szabályozás az Európai Uniós csatlakozást követően: mintegy hétszeresére nő a kötelező felelősségbiztosítás összege. Ez az előírás, illetve az azzal járó magasabb díj fúziókat indíthat el a piacon. Az EU-csatlakozással előálló új helyzet, csak kivételes esetekben érintheti az átlagfogyasztót, mivel azok jutalékát minden esetben a biztosító társaságok fizetik.

A kormány elé kerülő új biztosítási törvény – az EU-direktívának megfelelően – a ma hatályos, 50 millió forint összegű kötelező felelősségbiztosítás helyett az összes biztosításközvetítőnek káreseményenként 250 millió, évente összesen 375 millió forint összegű felelősségbiztosítást ír elő, követve az EU-ban kötelező 1, illetve 1,5 millió eurós előírást. A felelősségbiztosítás arra szolgál, hogy ha a közvetítő szakmai hibából vagy feledékenységből kárt okozna ügyfelének, az a biztosítás terhére rendezhető legyen. A módosított törvény alapján az eddiginél világosabban elkülönülnek majd a különböző biztosításközvetítői tevékenységek: az új szabályozás bevezeti és definiálja a függő és független közvetítő fogalmát. E szerint függő biztosításközvetítő az, aki egyetlen biztosító társaság termékeit értékesíti, vagy aki ugyan több céggel áll kapcsolatban, de a termékek egymással nem konkuráló módozatok. Független közvetítő a biztosítási alkusz és a többes ügynök, aki több, egymással versenyeztethető és összehasonlítható termék értékesítője.

Ugyancsak az EU-szabályozásnak megfelelően alakul át és kötelező érvényű lesz a biztosításközvetítők regisztrációja. A jelenlegi részleges, nem kötelező érvényű és a szakmai szövetségeknél vezetett regisztrációs rendszer helyébe egységes nyilvántartás lép. Az új regisztrációs rendszer a szakmai szövetségektől függetlenül, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) működik majd. Az új szabályok új képzettségi szinteket írnak elő a biztosításközvetítők számára, s azok teljesítése a regisztráció feltétele lesz. Az eddiginél szigorúbb előírások vonatkoznak majd a biztosításközvetítők tájékoztatási kötelezettségeire. Mostanáig csak etikai szabályként élő gyakorlat kötelező szabályként bekerül a törvénybe, s előírja, hogy a közvetítőnek pontosan meg kell határoznia önmagát – függő vagy független közvetítői létét – mielőtt kapcsolatba lép az ügyféllel.

A nagy cégek már ma is – többnyire anyacégük által külföldön megkötött – felelősségbiztosítással “védik” magukat, a kis társaságok számára azonban gondot jelenthet a megnövekedett összeggel járó magasabb biztosítási díj kifizetése. Ennek eredménye végső soron akár piactisztulás is lehet – vélekednek a piaci elemzők. Az alkuszok szakmai szövetsége, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FRAMSZ) 95 taggal rendelkezik – ezekért a szövetség bizonyos szakmai és etikai garanciát vállal – rajtuk kívül azonban még több mint 200 kisebb-nagyobb vállalkozás ténykedik a piacon.