A korrupcióellenes társadalmi testület tagjainak névsorát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra – tudta meg a Népszabadság Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől. Gál J. emlékeztetett arra, hogy a kormányfő a grémium vezetőjének Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét – aki jelenleg ugyanott tanácselnök – kérte fel, egyben a testület tagjainak személyére is tőle várt javaslatokat. Solt a napokban megtette indítványát a miniszterelnöknek.

Medgyessy Péter hamarosan találkozik a Solt által jelölt személyekkel, s felkéri őket a munkában való részvételre. A korrupcióellenes küzdelemben fontos szerepet vállaló testület a kormánytól függetlenül működik majd, tagjai díjazást sem kapnak. A szóvivő hangsúlyozta: a bizottságtól a korrupció elleni legkülönfélébb intézkedésekre várnak javaslatot, például etikai normarendszer kidolgozására, illetve egyes jogszabályok módosítására.

A testület összetételéről Gál J. Zoltán nem kívánt nyilatkozni, így azt a lapértesülést sem kommentálta, amely szerint Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke nem vállalta a közreműködést. A kormányszóvivő csupán annyit mondott, hogy a bizottságban szerinte nagy presztízsű, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakértők dolgoznak majd, közöttük egyetemi oktatók, volt alkotmánybírák, jogászok, szociológusok, társadalomkutatók és gazdasági szakemberek is.

Más forrásból a lap úgy értesült, hogy Sólyom László nincs a felkért személyek között, az Igazságügyi Minisztérium két miniszteri biztosa – Gönczöl Katalin kriminológusprofeszszor és Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyész – viszont igen. Úgy tudjuk, hogy a testület várhatóan tíz fővel kezdi meg a munkát, és a miniszterelnök folyamatosan vár tőle javaslatokat.