Április elsejétől kerékbilincset kapnak a szabálytalanul parkoló gépjárművek Nyíregyházán is.

Tasnádi János, a városi közterület-felügyelet vezetője elmondta, hogy az utóbbi három hónapban tovább romlott a parkolási morál a városban, ezért minden korábbinál több autóst kényszerültek megbüntetni. A szabálytalankodókra több mint 8,5 millió forint bírságot szabtak ki. Mivel a figyelmeztetések és a büntetések nem vezettek eredményre, Nyíregyházán is bevezetik a kerékbilincs használatát.

A szabálytalan gépkocsivezetők – ha még a bilincs szerelésekor a helyszínre érkeznek – 5 ezer forintot fizetnek, 24 órán belül 10 ezret, 24-28 óra között 15 ezret, míg 48 órán túl 30 ezer forint lesz a büntetés. Tasnádi János elmondta: hét munkanap után a közterület-felügyelet elszállítja a kerékbilincset kapott kocsit a helyszínről, ennek költsége és a tárolási díj szintén az érintetteket terheli.

Nyíregyházán a rendőrség is fokozza az ellenőrzéseket, a városban ugyanis sok a baleset. A balesetek 20-20 százalékát a gyorshajtás és az elsőbbségi jog meg nem adása okozza. A karambolok 18 százalékát a kanyarodási szabályok megsértése váltja ki. Sok az ittas vezető is, tavaly a balesetek 13 százalékában játszott szerepet az alkohol Nyíregyházán.