A Pénzügyminisztérium (PM) ígérete alapján nem lesznek kilakoltatások a volt laktanyákból átalakított lakásokból.

A minisztérium által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény ugyanakkor leszögezi: a PM álláspontja szerint az APEH helyes következtetésre jutott az esztergomi volt szovjet laktanyából kialakított lakások ügyében, amikor megállapította, hogy az ott funkcióváltással létrejött otthonok a támogatások igénybevételére való jogosultság szempontjából nem minősülnek újnak, mert nem zöldmezős beruházásként jöttek létre.

Ugyanakkor sem a Pénzügyminisztériumnak, sem az APEH-nek nem áll szándékában az esztergomi volt szovjet laktanyában lakást vásárlók ellehetetlenítése. – A hibát semmiképpen sem az érintett családok követték el, hiszen ők jóhiszeműen vették igénybe az áfás számlával igazolt új lakás építése utáni támogatást és a szociálpolitikai támogatást – szögezi le a közlemény.

A pénzügyi tárca szerint a kialakult helyzetben az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha az érintett családok méltányossági kérelemmel fordulnának a megyei APEH igazgatósághoz. A PM mégsem szeretné, ha ezt az utat kellene járniuk az ott lakóknak, mert a hatályos jogszabályok szerint az APEH csak akkor tekinthet el méltányosságból a támogatások visszafizetésétől, ha mindent megpróbált már az adósság behajtására, ami nyilvánvalóan kellemetlen eljárás lenne az állampolgárok számára.

Ezért a Pénzügyminisztérium a probléma rendezése érdekében fölvette a kapcsolatot az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezettel. A Pénzügyminisztérium 2001 nyarán éppen az esztergomi építkezés kapcsán értesítette a pénzintézeteket, köztük a Takarékbank Rt.-n keresztül a támogatásokat folyósító takarékszövetkezeteket arról, hogy a funkcióváltással létrehozott lakások a támogatások igényelhetősége szempontjából nem minősülnek új lakásnak. Az APEH keddi tájékoztatása szerint az esztergomi eset egyedülálló, más laktanyák átalakításánál a hitelintézetek nem folyósítottak a vevőknek új lakás építése után járó állami támogatásokat.