Az alperes és további újságírók meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Orbán Viktor volt miniszterelnök által Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője ellen indított személyiségi jogi per.

Orbán Viktor, személyiségi jogai megsértésnek megállapítása mellett, nyilvános elégtételre kötelezést, valamint egy forint összegű jelképes kártérítés megítélését kérte a bíróságtól annak a sajtóanyagnak a kapcsán, amelyet a szocialista politikus tavaly május 23-i sajtótájékoztatóján osztottak ki “Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről” címmel. Lendvai Ildikó a tárgyaláson elmondta: azért tartott sajtótájékoztatót május 23-án, mert előző nap nyilvánosságra került az Állami Számvevőszék jelentése, amely átláthatatlannak minősítette közpénzek végső felhasználóhoz jutását.

Szólt arról is: a volt miniszterelnök által különösképpen kifogásolt szöveg nem tőle, hanem a tájékoztató előtt kiosztott sajtóanyagból származik. Egyúttal hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy el kívánna határolódni az abban foglaltaktól. Lendvai Ildikó úgy nyilatkozott, ő soha nem korrupcióról, hanem annak gyanújáról beszél, ha pedig idéz, akkor megjelöli forrását. A szocialista politikus közölte: az említett sajtótájékoztatón ő úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte. Mint mondta, kétségtelen, hogy súlyos és kemény kijelentésekkel illette május 23-ai sajtótájékoztatóján az ügyvezető kormányt, azok azonban nem mentek túl az akkori közbeszéd durvasági határán.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó elmondta: a sajtótájékoztatón felmutatta az említett segédanyagot, közölve, hogy – mivel a részletek abban megtalálhatóak – abból így nem kíván idézni. A Népszabadságnak az eseményről tudósító munkatársától a bíróság a “hangoztatta” kifejezés sajtóbeli használatáról tudakozódott; a válasz szerint az szóbeli és írásbeli kijelentést is takarhat. Az MTI-nek a sajtótájékoztatóról beszámoló tudósítójától az ott elhangzottak és a segédanyag viszonyáról érdeklődött a bíróság. (A Pesti Központi Kerületi Bíróság, az előző, idén januári tárgyaláson a Magyar Nemzet című lap munkatársát hallgatta meg az ügyben.) A tárgyalás június 5-én folytatódik, az alperes jogi képviselője által beidézni kért, a tájékoztató anyag készítésében részt vevő két személy meghallgatásával.