A brit miniszterelnök jogtalanul szolgáltaja ki a britek hadifoglyait Amerikának, figyelmeztetnek a brit kormány tagjai. Az amerikaiak kiválogatják a foglyokat, a nekik tetszőket saját bíróságuk elé akarják állítani. A tudósítások fejetlenségről, de nem különösebben rossz viszonyokról számoltak be az Umm-Kaszri hadifogolytáborból.

Humánus, de rendezetlen az iraki hadifoglyok helyzete. Nagy-Britannia miniszterei arra figyelmeztetnek, hogy Tony Blair miniszterelnök jogtalanul engedett annak az amerikai kérésének, hogy a brit csapatok ejtette hadifoglyokat kiadják az Egyesült Államoknak. Korábbi jelentések szerint a közösen ejtett foglyokat kiválogatják, és az irreguláris fegyvereseket, a különböző milíciák tagjait kiadják az amerikai katonai rendőrségnek. Ez a nemzetközi normák szerint megengedhetetlen, mivel az amerikai hadbíróságok hozhatnak halálbüntetést, írja a Guardian londoni lap.

Az az afganisztáni háború idején gyakorlattá vált eljárás sem járta még meg az amerikai legfelsőbb bíróságot, hogy a tálib hadifoglyokat a guantánamoi katonai bázisra szállították, mutat rá egy brit miniszteri forrás. Tony Blair mindössze annyit közölt, hogy a foglyokkal a genfi konvenció alapján bánnak. Arra nem tért ki, elszállítják-e őket Guantánamóba.

Az újság felhívja a figyelmet arra is, hogy Vincent Brooks amerikai katonai szóvivő általában “terrorbrigádnak” vagy “terrorista viselkedésű szervezetnek” nevezi az iraki milíciákat, fedájínokat vagy civilruhás fegyvereseket, és ezek a kifejezések kísértetiesen emlékeztetnek a tálib foglyokat en bloc terroristának nevező korábbi szóhasználathoz. A britek egyébként a nemzetközi bíráskodást is felvetették, ám az amerikai hadvezetés nem akarja saját katonáit is bíróság előtt látni.

Eközben a Libération tudósítója zűrzavarról számolt be egy Umm-Kaszri fogolytáborból. A mintegy 5-6000 hadifogolyból álló táborban civilek, rendőrök, katonák, milicisták várakoznak tanácstalanul. A foglyok arról számoltak be, hogy képtelenek bármilyen információt szerezni bárkitől. Többüket egyszerűen begyűjtötték, nem foglalkozva azzal, harcolt vagy sem a szövetségesek ellen. A biztonsági intézkedések miatt a hadsereg nem adhat ki listát a hadifoglyokról, ehhez meg kell várni a Vöröskeresztet.

“Ha az ellenség úgy érzi becsületesen tartották, akkor könnyebben megadja magát. Ha viszont attól tart, hogy kínozzák majd a fogságban, az utolsó véréig harcolni fog” – nyilatkozza az ArabNews-nak egy sebesült tengerészgyalogos, akit egy fedélzeten ápolnak a sebesült iraki hadifoglyokkal. Egy másik katona már nem ennyire elégedett: “Az irakiak kiverik belőled a szart, aztán ha vesztetésre állnak, megadják magukat, és neked meg humánusnak kell lenned. Ez kemény.” Egy harmadik veterán gyalogos, aki már az első öbölháborúban is járt ellenkező véleményen van: “Az ellenség az ellenség, akivel harcolnod kell, de amikor megadja magát, többé már nem az ellenséged.”