Az április 12-i, Magyarország uniós csatlakozásáról szóló ügydöntő népszavazás kampánycsendjének idejére ugyanazok az általános jogszabályok érvényesek, mint az országgyűlési, illetve az önkormányzati választásokon. A tájékoztató telefonvonalak a kampánycsend idején is működhetnek, de kizárólag tájékoztató adatokat közölhetnek.

A kampánycsend a választást megelőző nap, jelen esetben április 11-én hajnali 0 órától április 12-én este 21 óráig, a szavazás lezárulásáig tart – mondta Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. A választási eljárásról szóló 1997. évi törvény szerint a kampánycsend idején az EU-csatlakozással kapcsolatos rendezvények nem reklámozhatók, szakmai előadások és fórumok nem tarthatók, valamint tájékoztató anyagok sem terjeszthetők.

A közszereplők médiamegjelenéseik alkalmával nem viselhetnek az EU-csatlakozással kapcsolatos véleményt megjelenítő ruhadarabot, kitűzőt vagy ezekkel “rokon” más használati tárgyat. Uniós zászlókat sem lehet elhelyezni, de a kampánycsend kezdetéig kitett zászlók kint maradhatnak. Az EU-csatlakozással foglalkozó internetes portálokra új tájékoztató anyag nem kerülhet fel, de az addig ott lévők megmaradhatnak.

Az OVB az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványnak (EUKK) a kampánycsenddel kapcsolatban a testülethez intézett kérdéseire levélben adott választ: a közalapítvány, valamint a Külügyminisztérium tájékoztató telefonvonala – kizárólag tájékoztató adatokat szolgáltatva – a kampánycsend idején is működhet. Az OVB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a testület álláspontja tájékoztató jellegű, az egyes konkrét esetek választójogi megítélése mindig az adott ügy körülményeire tekintettel történhet.