Az RTL Klub Híradójának információi szerint meghozta döntését az eutanáziáról az Alkotmánybíróság. A közvélemény tíz éve vár erre a határozatra. A kihirdetés várhatóan néhány hét múlva lesz, és azt nem lehet tudni, hogyan döntöttek.

Az eutanázia határozattervezetét már aláírták – értesült az RTL Klub Híradója, már csak a különvéleményeken dolgoznak az alkotmánybírák, hogy az új elnök májusi megválasztása előtt meghozhassák a döntést. Németh János elnök július végén lesz 70-éves, s mivel mandátuma lejár, ezzel a döntéssel szeretné lezárni hatéves alkotmánybírói tevékenységét.

A ma ombudsman-helyettes Takács Albert és társának beadványa az emberölés tényállásának alkotmányellenességét állítja. 1993-ban egy asszony a víz alá nyomta tizenegy éves, gyógyíthatatlan kislányát, hogy megszabadítsa fájdalmaitól. A nőt első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték. A Legfelsőbb Bíróság 1995-ben úgy döntött, mégis le kell ülnie a büntetést. Göncz Árpád akkori köztársasági elnök azonban kegyelmet adott.

Az eutanáziás bírói határozatok egy része az öngyilkosságban való közreműködést állapítja meg akkor, ha az orvos segít a menthetetlen betegnek. A végstádiumban lévő betegek viszont az 1998-as egészségügyi törvény alapján a végső injekciót ha nem is, – de szigorú feltételek mellett – a létfenntartó kezelés abbahagyását kérhetik az orvostól. Ez pedig ellentmond a büntetőjogszabályoknak: a jog senkit nem hatalmaz fel, hogy mást megbízzon eutanázia végrehajtásával, amennyiben magatehetetlenné válna. A hippokratészi esküvel is ellentétesnek gondolják az orvosok mind az aktív segítségnyújtást, mind az életben tartó kezelés felfüggesztését.

Az Alkotmánybíróság arról dönt, hogy az emberi méltóság joga vagy az életjog-e a fontosabb. Az amerikai Oregon államban régebb óta van, Hollandiában és Belgiumban tavaly született törvény az eutanáziáról. Az Európai Emberi Jogi Bíróság ugyanakkor szintén tavaly utasította el egy azóta elhunyt brit nő kérelmét halálhoz való joga elismertetésére.