Öt és félmilliárd forintos csődbűntett gyanúja miatt nyomoz a központi ügyészség a Technika Külkereskedelmi Vállalat felszámolója és volt vezérigazgatója ellen. A Népszabadság annak kapcsán ír az ügyről, hogy pénteken a bíróság elutasította az ügyészség letartóztatási indítványát, így a gyanúsított felszámoló biztos szabadlábon védekezhet.

A csődbűntett szálai 1994-be vezetnek vissza, amikor is a cég egy kuvaiti férfi közvetítésével szerződést kötött a miniállammal az első Öböl-háborúban ottmaradt haditechnikai eszközök összegyűjtésére. Kuvait azonban visszakozott az érvényes szerződéstől, így a vállalat az eredeti közvetítőt 90 százalékos sikerdíjért kérte fel az elmaradt haszon behajtására.

Ez a nemzetközi kereskedelmi kamara mellett Párizsban működő választottbíróságon keresztül sikerült is: három évvel ezelőtt mintegy 5,6 milliárd forintot érő dollárt utaltak át a cég számlájára, ahonnan két nap múlva tovább ment a kuvaiti közvetítő számlájára a 90 százaléka. Elfelejtették azonban kifizetni mindazokat, akik a választottbírósági eljárásban részt vettek, így derült fény az ügyre.

A magyar vállalatnak ugyanis a devizajogszabályok alapján nem lett volna joga egy kuvaitira bízni a pénz visszaszerzését, és az is kérdéses, hogy jogszerű volt-e a sikerdíj mértéke akkor, amikor a vállalat az öt és félmilliárd forinttal már nem ment volna csődbe. Így viszont a korábbi hitelezők is elestek a pénzüktől.