Brüsszelben különleges biztonsági intézkedések közepette nyílt meg hétfőn Belgium első nagyszabású terrorista perének tárgyalása. Két terrorista csoport egymással összefonódó ügyéről van szó. Mivel a külön lefolytatott nyomozás ellenére a szövetségi ügyészség kezdeményezte az összekapcsolásukat, a tárgyalást május 22-ig elnapolták.

Tarek Marufi és társai ellen az első ügyben az a vád, hogy önkénteseket toboroztak kiképzésre az al-Kaida terrorszervezet számára, majd kijuttatták őket Pakisztánba vagy Afganisztánba. Ez a csoport hamis útleveleket és vízumokat használt, amihez kitöltetlen belga útleveleket loptak. Feltehetőleg ilyen belga útlevelekkel férkőzött két, magát újságírónak kiadó arab terrorista Ahmed Sah Maszud, az afganisztáni ellenzéki Északi Liga vezérének közelébe, és 2001. szeptember 9-én meggyilkolta.

A másik ügyben a tunéziai származású Nizar Trabelszi volt hivatásos labdarúgó és társai ellen az a vád, hogy bűnszövetkezetben terrorista merényleteket készültek elkövetni egyebek közt a Kleine-Brogel belga támaszpont ellen, ahol feltehetőleg amerikai atomfegyvereket is tárolnak. A két összefonódó ügyben összesen több mint tucatnyian ülnek majd a vádlottak padján a brüsszeli igazságügyi palotában.