Miközben az Egyesült Államok “drogháborút” vív és keményen lép fel a kábítószer fogyasztókkal szemben, az európai országok többségében folytatódik a kenderszármazékok liberalizálása. Az élen Hollandia, Belgium és Svájc áll.

A közhiedelemmel ellentétben a marihuanát és a hasist Hollandiában nem legalizálták, de a hatóságok csaknem 30 éve szemet húnynak az úgynevezett könnyűdrogok fogyasztása és terjesztése felett. A spanglikat, vagyis a kábítószerrel sodort cigarettákat cofee shopok-ban árúsítják.

Belgiumban nem nyílhatnak hasiskávézók, törvény sincs, ami engedélyezné a drogfogyasztást, de a joggyakorlat az, hogy a saját fogyasztásra szolgáló kis mennyiségű marihuána beszerzését és tartását nem bűntetik.

Svájcban évek óta a hatóságok tudtával nagyban termesztik és árúsítják a kannabisz-származékokat. Igaz, ezt nem tudatmódosító szerként, hanem kozmetikai termékként árulják.

Nagy-Britanniában maga a belügyminiszter állt a könnyűdrogok fogyasztásának liberalizálása mellé és kezdeményezte, hogy a marihuanát és a hasist a legkevésbé veszélyes drogok közé sorolják. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik saját célra használják ezeket, nem lehet börtönbe zárni.

Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Németországban is az a gyakorlat, hogy csak a kábítószer-terjesztést büntetik, a fogyasztást nem. A skandináv országok többségében és az Egyesült Államokban viszont keményen bánnak azokkal is, akik csak maguknak sodornak egy-egy marihuánás cigarettát.