Kóczé Angéla szociológust nevezték ki a brüsszeli Európai Roma Információs Iroda igazgatójává. A tervek szerint az iroda tájékoztatja majd a cigányságot az európai jogalkotás fejleményeiről, a pályázati lehetőségekről.

Brüsszelben különféle társadalmi csoportok és szakmai szervezetek működtetnek irodákat, de a romáknak mindeddig nem volt képviseletük az Európai Unió “fővárosában”. Két holland alapítvány támogatásával a közelmúltban nyílt meg az Európai Roma Információs Iroda. Az igazgatói tisztség betöltésére pályázatot hirdettek, és a posztot egy magyarországi jelölt, Kóczé Angéla szociológus nyerte el. Megbízatása három évre szól.

Kóczé Angéla a Magyar Hírlapnak elmondta: az uniós országjelentések Magyarország és más kelet-közép-európai államok esetében is többször szóvá tették a romák helyzetét, ezért is lényeges, hogy megnyílt az Európai Roma Információs Iroda. Az iroda nem adományosztással akar foglalkozni, inkább lobbiszerepet szeretne betölteni. Feladatának tekinti, hogy a cigányságot tájékoztassa az európai jogalkotás fejleményeiről, a pályázatokról. A tervek szerint az interneten rövidesen hozzáférhető lesz az a honlap, amelyen – kezdetben cigány (lovari) és angol, majd a lehető legtöbb nyelven – közzéteszik a romákat érintő információkat.