A szaktárca felszámolná a kényszervállalkozásokat. Egyebek mellett ez indokolja a Munka Törvénykönyvének módosítását. A jövő hónaptól életbe lépő változások után az ellenőrzés is szigorúbb lesz, a munkaügyi bírság akár 6 millió forint is lehet.

A munkaügyi foglalkoztatási szabálytalanságok fokozatos visszaszorítása a cél, de ez nem veszélyeztetheti a munkahelyek biztonságát, nem viheti csődbe a vállalkozásokat. Mindezt Burány Sándor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter mondta el annak kapcsán, hogy július elsejétől életbe lép a Munka Törvénykönyvének módosítása.

Azt is hozzátette azonban, a munkaügyi ellenőrök nem készülnek dömping munkára, nem vesznek fel ezért új embereket és a mostani ellenőrök sem készülnek túlórára.

Az alkalmazottakból vállalkozóvá kényszerítés eszközével számos munkáltató élt az elmúlt években, ezek esetében az átminősítésekkel is élhetnek majd a munkaügyi ellenőrök.

Az úgynevezett önfoglalkoztatók a vállalkozásokról szóló törvény hatálya alatt adóznak, de a munkaadójuk fizeti majd a járulékterheket. Ez utóbbit nem egyik napról a másikra vezetik be, hanem több év alatt fokozatosan, nem akarják a munkaadókat ezzel esetleg kellemetlen helyzetbe hozni. Az önfoglalkoztatási forma társadalmi vitája után várhatóan az ősszel kerül a parlament elé a törvénytervezet.