Jövő májustól törvény írhatja majd elő a telefonos számhordozhatóság nyújtását, a szükséges fejlesztések azonban több milliárdba kerülhetnek

Ha jelenlegi formájában fogadja el ősszel az Országgyűlés az új elektronikus hírközlési törvényt, úgy a vezetékes távközlési szolgáltatóknak jövő év elejétől, a mobiltársaságoknak pedig 2004. május elejétől kell biztosítaniuk a telefonszámok hordózhatóságát, vagyis azt, hogy szolgáltatóváltáskor is megmaradjon az előfizető száma.

Sugár András, a legtöbb előfizetővel rendelkező Westel Mobil Rt. vezérigazgatója elmondta a Magyar Hírlapnak, hogy ha törvény írja majd elő a számhordozhatóság nyújtását, természetesen eleget tesznek a kötelezettségnek. A készülő elektronikus hírközlési törvény egy uniós direktívának kíván eleget tenni, amit azonban az EU-ban is sok helyen vitatnak. A Westel Mobil Rt. és Pannon GSM magyar mobilszolgáltatók is erőforrás pocsékolásnak tartják a megoldát, hiszen nem tudható, hogy valójában reális igény mutatkozik-e a szolgáltatásra, melynek bevezetése többmilliárdos terhet jelent.

A számhordozhatóság lehetővé tétele elsősorban a harmadikként színre lépő Vodafone érdeke, a telefonok, telefonszámok cseréje ugyanis egy nagyobb vállalkozás esetében komoly anyagi ráfordítást jelent.