Közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult szerdán. A nap folyamán SMS-üzenetek terjedtek el arról, hogy robbanás történt volna a Paksi Atomerőműben.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a megyei főkapitány különböző hatóságok észrevétele alapján indította meg a nyomozást, mert az eddigi információk szerint Fejér megye területéről indultak az SMS-üzenetek.

Nyomozást indított a Fejér megyei rendőrség a paksi atomerőművel kapcsolatos rémhíreket tartalmazó, mobiltelefonról küldhető szöveges üzenetek ügyében, mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

“Ma semmiféle rendellenesség nem történt Pakson” – jelentette ki a rémhírekre reagálva, majd felhívta a figyelmet: senki ne adjon okot arra, hogy bárki rémhíreket terjesszen.

A kormányszóvivő mindenkit arra kért, hogy a tények és az adatok alapján fogalmazzon meg véleményt a paksi atomerőművel kapcsolatban.

Az MTI információja szerint a mobiltelefonon terjedő üzenet azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomerőmű egyik részlege, a lakosság zárja be az ajtókat, ablakokat, háromszor fürödjenek meg és ne fogyasszanak zöldséget.

A gyorsan terjedő szöveges üzenetek pedig alkalmasak voltak arra, hogy pánikot keltsenek széles körben.

Kováts Balázs, az atomerőmű kommunikációs vezetője már korábban cáfolta, hogy az előírt határértéket, illetve a normál üzemi értéket meghaladó kibocsátás történt volna Pakson.

“A paksi atomerőműben a mai napon semmiféle rendkívüli esemény nem történt, erről felelősségem teljes tudatában tájékoztatom a közvéleményt” – áll Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, az Országos Atomenergia Bizottság elnöke közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

Az Országos Atomenergia Bizottság elnökének intézkedésére az Országos Atomenergia Hivatal felkérte a mozgó mérőkocsikkal, speciális mérőberendezésekkel felszerelt szervezeteket – az ÁNTSZ-t és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot -, hogy haladéktalanul menjenek a helyszínre, és a Paksi Atomerőmű kibocsátásáról végezzenek független ellenőrző méréseket.