A Demeter Dénes kontra Keller László személyiségi jogi perben a szocialista politikust 200 ezer forintos kártérítésre kötelezte jogerősen a Pest Megyei Bíróság.

Szelényiné Roszik Erzsébet, a bíróság elnöke az MTI érdeklődésére pénteken az előző napi döntést ismertetve elmondta: Keller László szocialista országgyűlési képviselő megsértette Demeter Dénes személyiségi jogait, amikor 2000 decemberében a tv2 Tények című műsorában valótlanul állította róla, hogy a hungarista mozgalom tagja.

Demeter Dénes fia Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő, akkoriban az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere volt.

Keller László a parlament plenáris ülésén tett fel 2000 decemberében azonnali kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben azt firtatta: lehet-e bármiféle összefüggés Demeter Ervin polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter édesapjának a hungarista mozgalomban való részvétele, illetve aközött, hogy az illetékes hatóságok nem vizsgálták kellő alapossággal, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül a kormány szélsőjobboldali szervezeteket támogató külföldi üzletemberekkel került kapcsolatba.

Az eset kapcsán Demeter Ervin személyiségi jogi pert indított a miniszteri tevékenységét érintő kijelentések miatt Keller László ellen. Abban az eljárásban a szocialista politikust – aki jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára – 700 ezer forintos nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte jogerősen a bíróság. Továbbá egy sajtóperben a Keller László parlamenti felszólalását közreadó Magyar Hírlapot is jogerősen helyreigazításra kötelezte a bíróság korábban.

A csütörtökön jogerősen lezárult személyiségi jogi perben Keller László azzal érvelt, hogy Demeter Dénes szélsőjobboldali, hungarista eszméknek is teret adó lapokban publikált, és kapcsolatot tartott a hungarista hírszolgálat vezetőjével.

A megyei bíróság másodfokú határozatában javarészt jogerőre emelte a Budaörsi Városi Bíróság decemberi elsőfokú döntését.

A határozat szóbeli indoklása szerint önmagában egy olyan állítás, hogy valaki a hungarista mozgalomhoz tartozik pejoratív, hiszen ez az irányzat az alkotmányosság kereteit feszegeti.

A bíróság kifejtette: bár nem vitatható, hogy Demeter Dénes jobboldali beállítottságú, és ennek közírói tevékenységében is hangot ad, Keller László állítása azonban nem igazolható, objektív adatokkal nem támasztható alá.

A bíróság amellett, hogy megállapította: Keller László valótlan állításával megsértette Demeter Dénes személyiségi jogait, eltiltotta a szocialista politikust a további jogsértéstől, magánlevélben történő elégtételadásra és a félmilliós kereseti kérelemhez képes 200 ezer forintos nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte.

Egy hete, május 22-én egy másik polgári perben is megállapította a Pest Megyei Bíróság, hogy Keller László személyiségi jogot sértett. Ugyanis a szocialista politikus 2000 decemberében a tv2-ben azt állította egy ügyvédi irodáról: színlelt szerződéssel jutott 60 millió forintos sikerdíjhoz a Környezetgazdálkodási Intézet adóellenőrzésével kapcsolatban, és az iroda vezetője egy korábban megszerzett kapcsolatrendszerét használta fel az ügy megoldására.

Abban az eljárásban a megyei bíróság jogerősen egymillió forintos nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte valótlan állításai miatt a szocialista politikust.

Keller László az MTI érdeklődésére nem kívánta kommentálni az ítéleteket.