A munkaügyi ellenőrök vasárnaptól már az eddigieknél magasabb munkaügyi bírságot szabhatnak ki a munkaügyi jogszabályokat be nem tartó munkáltatókra. A Munka törvénykönyve és a hozzá kapcsolódó jogszabályok legutóbbi módosítása szerint a bírságtételek a többi változást megelőzően már június 1-től emelkednek.

Eddig azokra a munkaadókra, akik először és egy jogszabályi rendelkezést sértettek meg, 50 ezer forinttól egymillió forintig terjedő munkaügyi bírságot szabhattak ki. A felső határ kétmillió forintra emelkedik. Több jogszabályi rendelkezés megsértése, illetve ismételt jogsértés esetén eddig hárommillió forint volt a felső határ, ez hatmillió forintra emelkedik. A maximálisan húsz dolgozót foglalkoztató munkáltatóknál ez utóbbi esetben sem lehet majd a hárommillió forintnál magasabb bírságot kiszabni. A kisebb cégeknél ugyanis az ennél nagyobb bírságösszeg már nem áll arányban teherbíró képességükkel.

A kormányzati oldal és a szakszervezetek a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény 1996-os hatályba lépése óta már többször is javasolták a bírság felső határának emelését, mert az egy-, illetve hárommillió forint nem tartotta eléggé vissza a munkaadókat a jogsértésektől. A munkaadói érdekképviseletek viszont rendre visszautasították az erre vonatkozó indítványt, s különféle kompromisszumok vállalásával sem sikerült egyezségre jutni. Ezért is volt jelentős, hogy a legutóbbi törvényjavaslat országgyűlési tárgyalását megelőzően az Országos Érdekegyeztető Tanácsban sikerült megegyezniük a szociális partnereknek – több más kölcsönös kompromisszum vállalásával együtt – a bírságtételek emeléséről.

A kormányzati oldal és a szakszervezetek a tárgyalás elején három- illetve tízmillió forintos felső határokat javasoltak. A munkaadói érdekképviseletek ugyanakkor a számukra fontos, a kormányzati oldal és a szakszervezetek által vállalt más kompromisszumok ellenére végső számként az 1,5, illetve 5 millió forintot jelölték meg. Ebből hosszas meggyőzés ellenére sem voltak hajlandók engedni, még akkor sem, amikor a kormányzati oldal már elfogadta volna a 2, illetve 6, a szakszervezetek pedig a 3, illetve 6 millió forintos határokat. A kompromisszum vállalásánál a munkáltatói érdekképviseletek egyebek között figyelembe vették azt is, hogy a kormányzati oldal a szakszervezetekkel együtt visszavonta a munkaügyi bírság telephelyenként történő kivethetőségére vonatkozó igényét.