A NetLock Kft. Magyarország első minősített elektronikus aláírás-hitelesítő szolgáltatójának megítélése szerint az elektronikus adóbevallások hitelessége hosszú távon csak az elektronikus aláírás használatával biztosítható, a PIN-kódos megoldás alacsony szintű technológiának tartja a társaság.

A cég MTI-hez eljutatott közleménye Futó Ivánnak, az adóhivatal elnök-helyettesének korábbi nyilatkozatára reagált. Az adóhivatal szerint az elektronikus adóbevallások széleskörű elterjesztéséhez túl drága megoldás a chip-kártya. A lakosság számára költségessé teszi ezt a megoldást. Az adóhivatal inkább a home-bankingnél elterjedt pin-kódos, és jelszavas eljárást javasolja az elektronikus bevallásoknál. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adóhivatalnak az első minősített hitelesítés-szolgáltató bejegyzésétől számított 180. naptól kezdődően készen kell állnia a külső hitelesítő által hitelesített aláírással aláírt elektronikus bevallások fogadására. A Netlock Kft. az idén márciusban kapta meg elsőként ezt a minősítést.

Az adóhivatal szerint viszont a Pénzügyminisztérium állásfoglalására van szükség, mert a gyakorlatban az derült ki, hogy ellentmondás van a külső minősített hitelesítő szolgáltató által hitelesített elektronikus aláírással aláírt adóbevallás elfogadásának kötelező időpontja és feltételei között. A NetLock közleménye ezzel szemben azt szögezi le: a minősített hitelesítést szolgáltatók magyarországi piacra lépésével a törvényi szabályozások után az utolsó akadály is elhárult az elektronikus adóbevallás széleskörű elterjedése elől.

A NetLock Kft. szerint elektronikus aláírás nélkül, csupán egy PIN-kód használatával öt év múlva nem lenne bizonyítható az adóbevallás hitelessége. A cég ehhez hozzáteszi, hogy a minősített elektronikus aláírás csak a nagy adózók számára szükséges, és a fokozott biztonságú elektronikus aláírás költsége a papíralapú bevallás árával közel azonos, így minden vállalkozás számára elérhető. A NetLock szerint a PIN-kódos megoldás alacsony szintű technológia. A nagyadózók kivételével a NetLock szerint a magyarországi adóbevalló számára elegendő szintű biztonságot és hitelességet biztosít az – írásbeliség joghatásával rendelkező – fokozott biztonságú elektronikus aláírás, amelynek költsége is rendkívül alacsony. Az egyéb felhasználási területeken is azonnal használható fokozott biztonságú elektronikus aláíráshoz szükséges egyszeri beruházás néhány ezer forint körül alakul, míg a havi költsége is mindössze 200-500 forint, ami a papíralapú bevallások költségével szinte azonos.