Hamarosan lesz egy lista, amely mérhető adatok alapján tükrözi, melyik a jobb kórház, melyik a rosszabb. Szabad a választás, bár nyilván a lakóhely és sok más egyéb azért befolyásolja a döntést.

Év végére a betegek már nem csak az ismerősök ajánlása, hanem akár egy hivatalos értékelő rangsor alapján is kiválaszthatják, melyik hazai kórházba feküdnének be szívesen, ha már muszáj.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban ugyanis jelenleg készül az a mérőrendszer, amelyben összeállítják az egészségügyi intézmények listáját a nemzetközileg is használt minőségmérő számok segítségével. Ezek a mutatók például arról tájékoztatnak, hogy az adott kórházban mekkora a halálozási arány, a kórházon belüli fertőzési arány, illetve mennyi a műtét utáni komplikációk száma – mondta el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékes főosztályvezetője.

Boncz Imre felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a számok önmagukban nem tükröznék a valós helyzetet, hiszen az előbb felsorolt arányok értelemszerűen magasabbak, ha egy kórház például nagyobb intenzív osztállyal rendelkezik. Éppen ezért egy megfelelő értelmezési rendszert is kidolgoznak majd ehhez.

Boncz Imre elmondta: a listához szükséges adatokat nem kell külön összegyűjteniük, a kórházak ugyanis a finanszírozás kapcsán havonta jelentik teljesítményeiket az OEP-nek. Ebből is következik az, – tette hozzá a magánosításokra utalva a főosztályvezető -, hogy a kórházlistában csak azok az intézmények szerepelnek majd, melyeket az egészségbiztosítási pénztár finanszíroz.

Mint mondta, az még kérdés, hogy a várhatóan októberre, novemberre elkészülő rangsort milyen úton ismerheti meg majd a nyilvánosság. Külföldön ugyanis már arra is van példa, hogy az adatokat minden háztartásba kiküldik. Az azonban, hogy ekkora nyilvánosságot kaptak, még egyetlen kórház bezárásához vagy csődjéhez sem vezetett az adott országokban – tette hozzá Boncz Imre.