MDF-es képviselők súlyos mulasztásnak tekintik, hogy még mindig nem született törvény az Országgyűlésben a leendő magyar európai parlamenti képviselők jogállásáról és javadalmazásáról.

Balsai István a párt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Európai Parlament nemrég döntött az EP-képviselők jogállásáról és javadalmazásáról. Eszerint 2009-től minden európai parlamenti képviselő egységesen 8 ezer 200 eurós fizetést kap.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a megfigyelői státusban lévő magyar képviselők jelenleg csak költségtérítést, azaz 800 eurót kapnak, és nem tudni, mekkora javadalmazásban részesülnek majd 2004 és 2009 között.

– Erről a nemzeti parlamenteknek kell törvényt hozniuk – mondta Balsai István.

Ékes József elmondta: Strasbourgban döntés született arról, hogy a közvetlen és közvetett agrárkifizetéseket csökkentik, az elvont forrásokat pedig vidékfejlesztésre adják.

Hangsúlyozta, hogy ennek maximális kihasználása érdekében különös figyelmet kell fordítani az agrárszektor magyarországi finanszírozására.

Elmondta, hogy az Európai Parlament döntést hozott az energiaszektor piacosításáról, ami 2004. július 1-jétől lép hatályba. Célja, hogy versenyhelyzet alakuljon ki és csökkenjenek a fogyasztói árak.

Ékes József rámutatott arra, hogy ez ellentétes a parlament előtt lévő gáztörvény-javaslattal, ezért indítványozni fogják a házelnöknél, hogy a végszavazást halassza a parlament szeptemberre.

Hozzátette, hogy ezáltal az európai uniós direktívák is bekerülhetnének az új törvénybe.

Ékes József kifejtette, hogy az európai parlamenti döntés értelmében szétválasztanák a termelőt, a szolgáltatót és a kereskedőt.

Kiemelte: új piacokat nyithat az a lehetőség, hogy határokon átnyúló szolgáltatásokat is igénybe vehetnek majd a fogyasztók, így a magyar kis- és középvállalkozások szolgáltatóként, kereskedőként is bekapcsolódhatnak a rendszerbe.

– Így csökkenthet a több száz kilométeres rendszerekre rárakodó plusz költség, ami hozzájárulhat a fogyasztói árak mérséklődéséhez – tette hozzá az MDF-es képviselő.