Bemutatkozott, majd rögtön feladatokat is hirdetett az új budapesti rendőr-főkapitány – jelenti a HavariaPress.

Gergényi Péter kedden délután, a beiktatását követő állománygyűlésen kemény hangon ismertette elvárásait a főváros rendőri állományával szemben. Az új főkapitány kiemelt fontosságúnak tartja a Belváros és a pályaudvarok biztonságát, az érintett rendőrőrsök bevonásával ezért akciócsoportot szervez, amelyet egy főkapitányi biztos irányít majd. A frissen végzett főiskolásokat viszont nem engedi kimenni a kerületekbe, ők először központi intézményeknél kapnak munkát. A főkapitány bejelentette azt is, hogy visszaállítja a fővárosban az urh-s szolgálatot, ez ugyanis a tapasztalatok szerint jelentős mértékben javíthatja a város közbiztonságát.

Beszédének következő részében a főkapitány bejelentette, hogy megszigorítja az önvédelmi fegyverek szabályozását. A rendőrkapitányokat felszólította, hogy vizsgálják meg a kiadott fegyvertartási engedélyeket, s az indokolatlanul kiadott engedélyeket vonják vissza. A rendőröknek ugyanakkor megtiltotta a szolgálati autók magáncélú használatát. Bejelentette: ha bármelyik rendőr engedély nélkül használ járőrautót, a kocsit éppúgy fogja köröztetni, mintha azt autótolvaj vitte volna magával. Nem számíthatnak kíméletre a szolgálatban számítógépes játékokkal játszó, napozó, dohányzó, illetve alkoholt fogyasztó egyenruhások sem.

Kiemelt fontosságúnak tartja a főkapitány a korrupt rendőrök eltávolítását a testülettől, emellett nagy hangsúlyt fektet a sportesemények és demonstrációk szakszerű és törvényes biztosítására is. Bejelentette, hogy legkésőbb augusztus végéig ki akarja söpörni a fővárosból a zsebes bandákat is. Elengedhetetlennek tartja ugyanakkor a szakszerűséget és a rendőrség ‘szolgálat’ jellegét a fővárosi állománynál. Ezért felszólította a parancsnokokat, hogy számoltassák fel beosztottaikkal a hivatással össze nem férő munkaköröket. A ügyeleteseket pedig kötelezte, hogy bejelentkezéskor illendően köszönjenek a telefonban: Amint ugyanis elmondta, tapasztalatai szerint jelenleg nem ez jellemző a kapitányságok ügyeleteseire.