A strasbourgi emberi jogi bíróság megalapozottnak ítélte egy Olaszországban elítélt szigethalmi autókereskedő keresetét az olasz állammal szemben. Somogyi Tamást fegyvercsempészés miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélték. A nemzetközi törvényszék felszólította Somogyit, szeptemberig határozza meg kárpótlásának méltányos összegét.

A strasbourgi emberi jogi bíróság megalapozottnak ítélte Somogyi Tamásnak az olasz állammal szemben benyújtott keresetét – írja a Népszabadság. A szigethalmi autókereskedőt – aki tagadja bűnösségét – fegyvercsempészés miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélték Olaszországban. A férfit 2000. augusztusában, Ausztriában vették őrizetbe, és adták át az olasz hatóságoknak.

Az olaszországi ítéletet a vádlott távollétében hozták, a védekezés és a fellebbezés lehetőségét sem biztosították neki. Somogyi három évet ült a tolmezzói börtönben, majd nemrég hazatérhetett további éveit letölteni. Massimiliano Scaringella, a magyar férfi római ügyvédje szerint a magyar vádlott hivatalosan sohasem értesült az olaszországi eljárásról. Bizonyított tény, hogy az olasz hatóságok pontatlanul címzett idézést küldtek lakhelyére, és a schengeni országokra kiterjedő elfogatási parancsban is pontatlanok voltak azok az adatok.

A nemzetközi törvényszék, úgy döntött, hogy Somogyi panasza jogos, ezért befogadja az ügyet. Az eljárás célja, hogy megállapítsa: törvénytelenül járt-e el az olasz igazságszolgáltatás, függetlenül attól, hogy az elítélt ártatlan-e vagy sem. A bíróság felszólította Somogyit, hogy szeptember 16-ig határozza meg az általa méltányosnak tartott kárpótlás összegét. A magyar állam július 22-ig döntheti el, hogy csatlakozik-e Somogyi Tamás ügyének képviseletéhez.

Az ügy, amelyben Somogyi sokadrendű vádlottként nyolc évet kapott, egy gyilkosságokkal is súlyosbított bankrablássorozat, Olaszország történetének egyik legvéresebb bűnügye. A támadásokat a kilencvenes évek elején Bologna és Rimini térségében hajtották végre. A Fehér Fiat Uno bandájaként elhíresült bűnszövetkezetben több magas rangú bolognai rendőrtiszt is tevékenykedett. Az irányító Savi fivérek ma többszörös életfogytiglani büntetésüket töltik. Somogyit az egyik Savi erdélyi származású, és a szigetvári férfi által befogadott szeretője, Mikula Éva vallomása alapján ítélték el.