Több emberjogi szervezet mélységes megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot hétfőn, s az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságához fordul a Hír Tv Terítéken című műsorának előző napi adásában elhangzottak miatt.

A tiltakozók úgy látják, hogy az elhangzottak alkalmasak voltak a meleg kisebbség elleni gyűlöletkeltésre. Közös közleményük szerint a Pörzse Sándor vezette műsorban, a tolerancia fogalmának megvitatása ürügyén a résztvevők éles kirohanást intéztek “a meleg és leszbikus kisebbség tagjai ellen”. “Szervezeteink ezennel felszólítják a magát független hírszolgáltatónak tartó televízió vezetőit és tulajdonosait, hogy nyilvánosan határolódjanak el a fenti műsorban elhangzottaktól és kérjenek elnézést mindazoktól, akiket a műsor készítői és résztvevői megsértettek” – írták.

Álláspontjuk szerint a műsor résztvevői egyoldalúan, elfogultan, komoly szakértők meghívását mellőzve – a nemrég lezajlott melegfesztivál apropóján – fogalmazták meg véleményüket a homoszexualitás társadalmi és egyéb összefüggéseiről. Borókai Gábor, a Hír Tv vezérigazgatója a szabadságát töltő Udvarhelyi Tibor produkciós igazgató távollétében az MTI-nek elmondta: kérte kollégáit, hogy az aláíró szervezetek vezetőit, képviselőit hívják meg keddre egy műsorba, hogy kifejthessék álláspontjukat. Sándor Bertalan, a jogvédő szervezetek képviseletében hétfő este az MTI érdeklődésére azt válaszolta, hogy még nem értesült a meghívásról. Az ügyben az egyes tömörüléseknek egyeztetniük kell egymással – tette hozzá.