A Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezése során minden forintot megkeres, hogy fedezze a kiadási oldalt, ezért az APEH mintegy negyvenmilliárd forint plusz bevétel elérésére törekszik.

Mindezt hatékonyságának növelésével, belső szervezési ésszerűsítésekkel, a működési feltételek javításával, az informatikai rendszer fejlesztésével, több és pontosabb vizsgálat elvégzésével, vagy éppen az adóbevételek gyorsabb beszedésével tudja elősegíteni.

Az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésével kapcsolatban eddig jó tapasztalatokat szerzett az adóhatóság. Hatvanezer adózó választotta ez az adózási nemet és már 19 milliárd forintot fizettek be adóelőlegek formájában az államkasszába. Az eva az Európai Unióban is érvényben marad, mert az adórendszerek nemzetiek, ezért erre a területre nem vonatkozik jogharmonizációs kényszer. Az APEH jelenleg olyan megoldási rendszeren dolgozik, az Európai Unióval kereskedő, csak éves bevallásra kötelezett evás vállalkozások is eleget tegyenek a negyedévenkénti adatszolgáltatási kötelezettségüknek.