A türelmi zónákat vizsgálja az ombudsman, majd várhatóan kérni fogja az Országgyűlést, hogy módosítsa az erről szóló jogszabályt, amely visszás helyzetet teremtett, és törvénysértésbe sodort több önkormányzatot – írja a Népszabadság.

A türelmi zónák ügyében indított hivatalból vizsgálatot az ombudsman. A vigalmi negyedek kijelölését elrendelő jogszabály visszás helyzetet teremtett és törvénysértésbe sodort több önkormányzatot – mondja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. A képviselő testületek ugyanis nem jelölték ki a türelmi zónákat – írja a Népszabadság.

A vizsgálat lezárását követően valószínűleg az Országgyűléshez fordul Takács Albert, és a törvény módosítását javasolja majd.

A közelmúltban a Fővárosi Bíróság egy döntésében arra kötelezte a helyi önkormányzatokat, hogy adják ki a kerületek védett övezeteiről szóló térképeket a prostituáltak kérésére. A bíróság szerint ezt a kérést eddig jogalap nélkül utasították el a hatóságok.

Az ombudsman szerint azonban gyakran az önkormányzatoknak sincsen teljes képe a védett utcákról, intézményekről, melyek bizonyos esetekben nem is hozhatók nyilvánosságra. Az ombudsman szerint két más megoldás lehet célravezető a prostitúció szabályozásában: az egyik a teljes tiltás, a másik pedig a bordélyházak engedélyezése, amit azonban a New York-i egyezmény tilt.