Túllépte hatáskörét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, amikor bírálta az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) tudományos állásfoglalását a köldökzsinórvér-őssejtek levételével kapcsolatban – írja az ETT elnöke a Lenkovics Barnabáshoz címzett levelében.

Sótonyi Péter közli: a tanács az MTA elnökéhez fordul, mert úgy véli a tudományos véleményalkotás szabadsága mint alkotmányos jog került veszélybe, mivel az ETT tudományos szakmai véleményét bíróságon támadták meg, majd alkotmánysértés feltételezéseivel vitatták. “Az ETT nem szervezete a minisztériumnak, csak az ETT-t működtető titkárság. Ebből következően sajnálatos módon hatásköri túllépés történt, a mindenkori ombudsman hatásköre nem terjed ki az ETT működésének bírálatára” – olvasható Sótonyi Péternek az állampolgári jogok országgyűlési biztosához címzett és hétfőn az MTI-hez is eljuttatott levelében.

Lenkovics Barnabás június 26-án arra kérte fel az egészségügyi minisztert: érje el, hogy az ETT állásfoglalása az úgynevezett köldökzsinór-őssejtek levételéről, ne legyen tiltásként értelmezhető. Véleménye szerint az ETT az élethez, emberi méltósághoz és egészséghez való alapjogok terén szükségtelenül és aránytalanul korlátozta a személyiségi autonómiát. Az ombudsmani hivatal egy konkrét panasz kapcsán folytatott vizsgálatot a köldökzsinórvér születést követő magáncélú levétele és tárolása kapcsán; egyebek között az élethez való joggal összefüggésben.

A Fővárosi Bíróság július 7-én elsőfokú ítélete szerint az ETT jogszerűen hozta meg azt az állásfoglalását, amelyben a köldökzsinórvér levételét emberen végzett kutatásnak minősítette. “Az ETT nem hozott semmiféle határozatot, nem tiltott és nem engedélyezett. Ennek megfelelően az alperes (ETT) csupán feladatát teljesítette, amikor egy tudományos kérdésben tudományos véleményt alkotott” – fogalmaz az FB az ítéletről.

Sótonyi Péter levelében így ír: “Mivel az ETT-nek nincs hatósági hatásköre, ezért nem is korlátozott és nem is korlátozhat semmilyen tevékenységet”. Az ETT elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Lenkovics Barnabás állásfoglalása kialakításakor nem várta meg az ETT véleményét, amelyet az ombudsman által szabott határidőn belül megküldtek. Tudatta, hogy a tanács tavaly októberben kelt két tudományos állásfoglalása – az őssejtekről, illetve a genetikai adatbankról – jogszabályi rendezést javasolt.

További részletek…