Sértik a jó hírnevemet, alkalmasak több évtizedes sikeres ügyvédi munkám lejáratására a személyemmel foglalkozó cikkben foglalt valótlan állítások, illetve tények hamis színben való feltüntetése és a valós tények elhallgatása – közölte Jegesy András ügyvéd az MTI-vel egy országos napilapban szerdán megjelentekre reagálva.

“A Magyar Nemzet megfogalmazásait visszautasítom, és a szükséges jogi lépéseket megteszem” – fűzte hozzá a belügyminiszter férje. A napilap “Jegesy kaposvári ügye – A belügyminiszter férje ügyvédként szerepelt egy csalásban” címmel egyebek mellett azt írja: “Lamperth Mónika belügyminiszter férje ügyvédként működött közre abban az ingatlanügyletben, amelynek segítségével egy kaposvári áldozatot szabadítottak meg vásárlásra szánt pénzétől.”

A városi rendőrkapitányság 2002. április 8-án indított eljárást csalás bűntettének gyanújával – mondta el Tuncsik Szabolcs, a bűnügyi osztály főnyomozója az MTI-nek. “A lakás tulajdonosa azt állította, hogy albérlője, egy budapesti férfi, visszaélt személyes adataival, amelyet felhasználva adta el a lakását” – tájékoztatott a rendőrtiszt.

Beszámolója szerint a vizsgálat során kiderült, hogy a 2.300.000 forintért eladott belvárosi, 40 négyzetméteres garzon tulajdonosát senki sem csapta be, ő maga adta át a lakás eladásához szükséges eredeti iratokat – a lakás tulajdoni lapját, valamint saját adókártyáját – az ügyletet ténylegesen lebonyolító férfinak, a felhasznált személyi igazolvány pedig hamísított volt, az állítólagos albérlő fényképével és a valódi tulajdonos adataival.

“Az ingatlanügylet lebonyolítására az ügyvédet az eladó által véletlenszerűen felkeresett ingatlanközvetítő ajánlotta az adásvételi szerződés elkészítésére” – közölte a főnyomozó. “Az ügyvédet tanúként hallgatta meg a rendőrség” – fűzte hozzá Tuncsik Szabolcs.

Mint elmondta, a feljelentő, aki maga is részese volt a csalásnak, nem könnyítette meg a rendőrség munkáját, így csaknem fél év telt el, amíg sikerült megtalálni az ingatlanügyletet lebonyolító férfit, ezt követően lehetett begyűjteni az ellene szóló bizonyítékokat.

“A bűncselekményben egy harmadik személy is részt vett, egy nő, aki rokoni kapcsolatban áll a lakás tulajdonosával és tevékenyen részt vett a csalásban” – fűzte hozzá az ügy felderítője. Tuncsik Szabolcs tájékoztatása szerint a vizsgálatot rövidesen lezárják, s vádemelési javaslattal átadják az ügyészségnek.

Az MTI értesülése szerint a lakást a rendőrség a nyomozás kezdetén lefoglalta, ám időközben a tulajdonos ügyvédi letétbe helyezte a sértett – egy kaposvári hölgy – által kifizetett vételárat, majd kérte zárlat feloldását. A lakást végül ő maga adta el, ötmillió forintért.