Már ebben a hónapban tárgyal a kormány a lakáshitelek után járó adókedvezményről. Eddig csak azt lehet tudni, hogy várhatóan nem vonják meg mindenkitől. A rászorulók megkapják, de hogy ez kiket érint, mennyi támogatást jelent, egyelőre még a kormánybiztos sem tudja.

A Pénzügyminisztérium 35 milliárd forintot spórolna jövőre azzal, hogy megszüntetné a lakáshitelek után járó adókedvezményt – jelentették be néhány hete. Az éppen szabadságát töltő lakáspolitikai kormánybiztos ellenezte a döntést, akkor azt mondta: az első lakáshoz jutók támogatásáért harcol majd. A múlt héten aztán visszakozott. Belátta: nincs nyilvántartás ami alapján az első lakáshoz nyújtható lenne a kedvezmény. Most a rászorulókról szólnak a tárgyalások. De még nem lehet tudni, hogy kiket tekintenek annak.

“Nem tudom megmondani, hogy hol lehet a határt meghúzni. Egy biztos. a törzstőkére nem lehet támogatást adni, csak a kamat bizonyos százalékára. Sehol a világon nincs olyan, hogy adókedvezmény is van, és kamattámogatás is” – mondta Csabai Lászlóné lakáspolitikai kormánymegbízott. Elképzelhető tehát, hogy nem a törlesztő-részlet, csupán annak kamatai után jár majd kedvezmény, és az sem mindenkinek. A tét évente maximum 240 ezer forint. Jelenleg ennyi írható le a személyi-jövedelemadóból, de legfeljebb a lakáshitel törlesztő-részletének 40 százaléka.