Érvényben marad az előző fővárosi rendőrfőkapitány rendelete, amely a KRESZ előírásainak betartására szólította fel a traffipaxos autókat, így azok nem fényképezhetnek szabálytalanul parkolva. A főkapitányváltást követően ugyan újra megjelentek a szabálytalanul parkoló sebességmérő kocsik, ám a BRFK közölte, továbbra is betartják a korábbi rendeletet – írja a Népszabadság.

Továbbra sem fotózhatják szabálytalanul parkolva a gyorshajtókat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) traffipaxos autói. Az erről még az előző főkapitány, Kökényesi Antal által kiadott utasítás érvényben marad – tájékoztatta a fővárosi közigazgatási hivatalt a rendőrség. A BRFK megerősítette, hogy a szolgálati szabályzat egyes rendelkezései helyett a KRESZ előírásait tekinti irányadónak az ügyben – írja a Népszabadság.

A traffipaxos autók parkolásának kérdése a főkapitányváltás után került ismét napirendre, miután újra megjelentek a járdán, a forgalomtól elzárt területeken szabálytalanul fényképező rendőrautók. Budapest előző rendőrfőkapitánya annak hatására szólította fel a jogszabályok betartására a közlekedésrendészet autóit, hogy Újpest polgármestere, Derce Tamás levélben hívta fel a figyelmét a szerinte jogsértő gyakorlatra, és közterület-foglalási engedély hiányában a gépkocsik önkormányzat általi megbírságolását is kilátásba helyezte.

A fővárosi közigazgatási hivatal törvényességi főosztályának vezetője, Földvári Béla szerint e tekintetben a KRESZ, valamint egy közlekedés- és postaügyi, valamint belügyminisztériumi közös rendelet az irányadó. E szerint négy feltétel együttes meglétének kell teljesülnie ahhoz, hogy egy autó a járdán parkolhasson: ha arra tábla vagy útburkolati jel ad engedélyt, ha legfeljebb a járda felét foglalja el, továbbá ott legalább másfél méternyi hely marad a gyalogosoknak, valamint a gépjármű tengelyterhelése nem haladja meg az ezer kilogrammot – írja a Népszabadság.