A kormány növelni kívánja a civil szervezetek, a gazdasági önkormányzatok, és a köztestületek szerepét, ennek érdekében szélesíteni kívánja velük a partneri viszonyt – mondta Németh Imre agrárminiszter csütörtökön Budapesten, miután aláírta a kormány nevében a Magyar Agrárkamarával kötött együttműködési megállapodást.

A miniszter elmondta: a kabinet február végén határozott arról, hogy bővíti együttműködését a gazdasági kamarákkal, ennek alapján jött létre a megállapodás az agrárkamarával. Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke a megállapodástól azt reméli, hogy gyorsulhat a magyar gazdálkodók EU-tagságra való felkészítése. Hozzátette azonban, hogy ezt csak célirányos munkával lehet elérni. A miniszter elmondta: az agrárkamarának véleményezési jogkört kívánnak biztosítani a gazdasági tárgyú előterjesztések és jogszabályok tervezeteinél, továbbá a kormány szükségesnek tartja, hogy a kamarai feladatokat érintő előterjesztések esetében az érintett minisztériumok vonják be a kamarai szakértőket is az előkészítésbe.

Az agrárkamara képviselőik részt vehetnek az országos, a regionális és a megyei szintű, a gazdaság fejlesztésével összefüggő források elosztásával foglalkozó döntéshozó, illetve döntés-előkészítő testületek, bizottságok munkájában. A kormány egyetért azzal is, hogy az agrárkamara és a területi agrárkamarák minden szinten részt vegyenek a területfejlesztési tanácsok munkájában. Németh Imre szerint a MAK-ra jelentős szerep hárul az agrárkereskedelem fejlesztésében, valamint a munkaerő-piaci orientáltságú szakképzési rendszer kiépítésében is. Ez utóbbi tevékenység ugyanis az alapja a minőségi szakember-utánpótlás biztosításának az agrárium területén.

Németh Imre jelezte azt is, hogy a miniszterelnök és az agrárkamara elnöke évente értékelik az együttműködési megállapodásban foglaltak végrehajtását. Csikai Miklós az agrárkamara legfontosabb feladatának azt nevezte a megállapodás nyomán, hogy az általa képviselt szervezet felkészítse a gazdálkodókat az uniós tagságra, különös tekintettel a pályázatok helyes kitöltésére, amely alapja az uniós forrásokhoz való hozzájutásnak. Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára az MTI-nek elmondta: a MAK idei költségvetése meghaladja az 500 millió forintot. Ez az összeg háromszor nagyobb a múlt évinél. Az uniós felkészítésre ebből a forrásból az idén mintegy 280 millió forintot fordítanak. Már befejeződött egy két hónapos képzés, amelyen 25 ezer ember vett részt.