Líbia kész vállalni a polgárjogi felelősséget a PanAm légitársaság repülőgépének 1988-ban Lockerbie felett történt felrobbantása miatt, de a büntetőjogi felelősséget tagadja – közölte szerdán Mohamed Abderrahman Salgam líbiai külügyminiszter.

A keddi megegyezésben egyetértés született a polgárjogi felelősségről, de büntetőjogi felelősséget nem vállalhat Líbia, mert “államok nem kriminalizálhatók” – mondta Salgam az AP hírügynökségnek. Amerikai és brit jogászok, valamint Líbia képviselői szerdán megállapodtak arról, hogy Tripoli 10 millió dollárt fizet minden áldozat családjának. ENSZ-diplomaták szerint a líbiai kormány a 2,7 milliárd dolláros összeget csütörtökön egy svájci bankszámlán helyezi el. Ennek fejében Líbia számíthat az ENSZ-szankciók feloldására, a Biztonsági Tanács akár már a jövő héten szavazhat erről.

A líbiai külügyminiszter azonban szerdán közölte, hogy abban az esetben, ha az Egyesült Államok nem oldja fel hazáját sújtó büntető intézkedéseit, és nem törli Líbiát a terrorizmust támogató országok listájáról, akkor csupán 5 millió dollárt fizetnek minden, Lockerbie-ügyben érintett hozzátartozónak. Washington még 1986-ban, hat évvel az ENSZ lépése előtt szankciókat léptetett életbe Tripolival szemben, megtiltva a fegyvereladást és a légi járatokat Líbiába.