Líbia kész emelni az 1989-ban felrobbantott francia utasszállító gépen utazók családtagjainak kártérítését, ha Párizs támogatja a Líbia elleni ENSZ-szankciók beszüntetését.

Ezt egy Londonban élő ügyvéd, Szaad Dzsebbar nyilatkozta szombaton a Reutersnek. Az ügyvéd az egy évvel korábbi skóciai merénylettel összefüggésben dolgozott együtt Líbiával. Kijelentette egyebek között, hogy Jacques Chirac francia köztársasági elnök személyes közbenjárásával hozzájárulhatna az észak-afrikai országot sújtó szankciók megszüntetéséhez.

Az 1989-ben Niger fölött felrobbantott francia UTA-gépen 170 személy vesztette életét. Líbia 34 millió dollárt ajánlott fel az áldozatok családtagjainak. Franciaország korábban közölte: addig nem járul hozzá az észak-afrikai ország elleni ENSZ-szankciók megszüntetéséhez, ameddig Líbia nem emeli a kártérítés összegét annak fényében, hogy a Lockerbie fölött felrobbant amerikai gép áldozatai hozzátartozóinak öszesen 2,7 milliárd dollárt utalt, azaz nagyságrendekkel többet.

Mint az ügyvéd nyilatkozatában kifejtette, ha a francia államfő telefonálna Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőnek és biztosítaná őt arról, hogy Párizs nem emel vétót az embargó megszüntetését célzó határozattervezettel szemben, s netán még támogatna is egy ilyen tervezetet, azzal jelentősen javulnának a kárpótlási feltételek

A brit hírügynökség emlékeztetett rá: Chirac a múlt héten telefonbeszélgetést folytatott Kadhadival és több pénzt kért tőle kárpótlásra. A francia elnök szóvivője arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy Chirac készül-e újabb telefonbeszélgetésre Kadhafival a kárpótlás kérdéséről.

Diplomata források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdára tervezi a szavazást a Líbia elleni szankciók megszüntetéséről. Eddig azért halasztották el kétszer is,. hogy időt adjanak a francia-líbiai egyeztetés számára.