Tárgyalóteremben folytatódik a magát a hatóságoknak feladó Adrian Lamo ügye. Az amerikai fiatal korábban több hackerakcióval hívta fel magára a rendszergazdák és a média figyelmét.

A 22 éves Lamo egyelőre szabadlábon védekezhet, miután szülei 250 ezer dollár értékű óvadékot tettek le. A hackerként kétes hírnevet szerző Lamo kedden adta fel magát egy kaliforniai bíró előtt, miután az FBI nagy erőkkel kereste őt. A nyomozóhivatal múlt héten a fiatal szüleinek lakásán is megjelent, aki azonban hosszú ideje ismeretlen helyen tartózkodott.

Lamo korábban több hackerakcióval tette ismertté nevét: listáján szerepel többek közt a Yahoo, az Excite, a Microsoft és az egykori Worldcom szerverének feltörése is. Egyik legnagyobb visszhangot kiváltott akciója a New York Times napilap elleni támadása volt: 2002 februárjában az akkor 21 éves Lamo bejutott a lap intranetjére, ahonnan szabad hozzáférése volt számos adatbázisra, többek közt a szerkesztőség kontaktlistájára.

Keddi jelenése és szabad lábon engedése után a bíró eltiltotta Lamót mindenfajta számítógép-használattól. A hacker első meghallgatásaira és a tárgyalásra New Yorkban kerül sor. A per során Lamo a New York Times, valamint a LexisNexis hírszolgáltató szervereire való illetéktelen behatolás vádjaival szembesül.