Az amerikai hatóságok több tucat spam-küldőt és hackert tartóztattak le egy országos rajtaütési akció keretében, nyilatkozta a Reutersnek a nyomozás egyik résztvevője.

Az akció során közel 100 letartóztatást foganatosítottak a levélszemét-küldők, és más online bűncselekmények elkövetői, például számítógépes vírusterjesztők és információ-tolvajok ellen. Az e-mail reklámokat legálisan terjesztő cégeket tömörítő amerikai Direkt Marketing Szövetség (DMA) képviselője elmondta, hogy ők is segítségére voltak az FBI-nak a tettesek felkutatásában. Hozzátette, hogy az akció reményeik szerint hozzájárul a spamek mennyiségi csökkenéséhez, és ezáltal megnöveli a bizalmat a törvényes e-mail marketing tevékenység iránt.

Az Egyesült Államokban 9 hónapja fogadtak el egy törvényt, amely jogilag büntethetővé teszi a levélszemét terjesztését. A törvény alapján több internetszolgáltató is kezdeményezett már eljárást általuk gyanúsított személyek ellen, ám valódi letartóztatásokra mostanáig csak elvétve került sor. Eközben a Symantec szerint a spamek aránya az elektronikus levelezésen belül egy év alatt 50-ről 63%-ra nőtt, ráadásul egyre többen használják azt eszközként számítógépes vírusok terjesztésére, illetve a “phishing-nek” nevezett tevékenységre, amikor a felhasználók hitelkártyaszámát és egyéb személyes adatait próbálják megszerezni a behatolók.