Szeptember 3-ig csak a Fővárosi bíróságra 88,2 millió forintot fizettek be azok a gyanúsítottak, akiknek a bíróság engedélyezte, hogy óvadék fejében szabadlábon védekezhessenek. A legalacsonyabb kifizetett összeg 200 ezer, a legmagasabb 30 millió forint volt.

Magyarországon az első óvadékkal szabadult gyanúsított július 3-án, hárommillió forint fejében hagyhatta el a vizsgálati fogságot Veszprém megyében. Ugyan ezután megütött egy fegyőrt az utcán, továbbra is szabadlábon védekezhet. Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője szerint az óvadékosok igazi rohama az ítélkezési szünet első három hetében volt, de számuk azóta sem csökkent jelentősen – írja a Népszabadság.

A Fővárosi Bíróság számlájára július 1-je és szeptember 3-a között 88,2 millió forintot fizettek be óvadékként, a legkisebb összeg 200 ezer forint volt, a legmagasabb 30 millió, melyet egy izraeli származású férfi fizetett. Frech Ágnes elmondta a lapnak, hogy a vádirat benyújtása után 27 ügyben 36 óvadék iránti kérelmet terjesztettek elő. Ebből tízet elfogadott, tizenhatot pedig elutasított a bíróság. A többi kérelmet még nem bírálták el jogerősen.

Frech Ágnes közölte, a Fővárosi Bíróság jobbára a kábítószerrel visszaélés miatt indult ügyekben adott helyt a vádlottak óvadék iránti kérelmének, sokak közülük már több mint két éve előzetes letartóztatásban voltak.

Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője szerint a táblán augusztus 30-ig 77 kérelmet bíráltak el, és 23,5 millió forintot fizettek be az óvadékosok. Itt a legalacsonyabb összeg 500 ezer, a legmagasabb pedig négymillió forint volt.

Az óvadék mértékének megállapításakor megvizsgálják az érintett személyi és vagyoni helyzetét, és mérlegeléssel döntenek – mondta a lapnak Czine Ágnes. Kérdés, hogy az érintett mennyi idő alatt szedi össze a pénzt, illetve: van-e jótevője, aki helyette fizet.

A július 1-jétől hatályos új büntetőeljárási törvény értelmében indokolt esetben óvadékkal váltható meg az előzetes letartóztatás. Az óvadék azonban csak akkor jöhet szóba, ha a letartóztatást kizárólag a szökés, elrejtőzés veszélye miatt rendelték el. Az érintettek szép számmal éltek a lehetőséggel – írja a Népszabadság.