A tiszaújvárosiak ma szavaznak arról, hogy épüljön-e börtön a településen. A népszavazás eredménye kötelező érvényű az önkormányzatra.

Népszavazás kezdődött vasárnap Tiszaújvárosban, a település lakói arról voksolhatnak, hogy esetlegesen épüljön-e a városban büntetés-végrehajtási intézet – tájékoztatta az MTI-t a város jegyzője.

A szavazólapon egyetlen kérdés szerepel: “Egyetért-e azzal, hogy munkahelyteremtő beruházás részeként a Tiszaújvárosi Ipari Park területén büntetés-végrehajtási intézet létesüljön” – mondta Heiszman Géza.

A tiszaújvárosi önkormányzat a népszavazás lebonyolítására 2,7 millió forintot költ. A több mint 14 ezer választópolgár – 19 szavazókörben – este 7 óráig adhatja le voksát.

A jegyző elmondása szerint a népszavazás végeredménye kötelező érvényű az önkormányzatra. Amennyiben a település lakóinak többsége igennel szavaz, még nem jelenti automatikusan azt, hogy Tiszaújvárosban épülhet fel Északkelet-Magyarország új börtöne. Az Igazságügyi Minisztérium ugyanis még nem hozta meg végleges döntését a helyszínről.